PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Brambory [ Specialita k jídlu ]

Brambory jsou poměrně mladou záležitostí a ze začátku se těžko prosazovaly. Brambory jsou podle mínění lidí zdravé, posilují a jsou prý velmi chutné. Škrabání brambor byla práce dětí. Ze sklepa se přinesla putna brambor a vysypala se na podlahu. Děti si pak brambory rozebraly a začali je škrábat. Škrábalo se starou lžící. Která se častým používáním sama obrousila. Pro osm lidí se denně chystal pětilitrový hrnec. Oškrábané brambory se ještě v putně omyly, a potom se nasypaly do hrnce železňáku nebo do hliněného hrnce, zalily vodou, osolily a bez pokličky se vsunuly do pece.

Stavění hrnce do pece se dělalo dvěma způsoby. Hrnec se postavil do studené pece, a až potom se rozdělal oheň, anebo se v peci nejprve zatopilo. Kladení hrnce do pece bylo velmi namáhavé a riskantní. Hrnec se do pece musel sunout po vidlicích a často se převrhl. Během vaření se nezkoušelo, zda jsou brambory už uvařené. V polovině doby vaření se hrnec obrátil aby se uvařila i druhá půlka brambor. Když se brambory na povrchu hrnce barvily do červenohněda, hrnec se vytáhl, brambory se ocedily a hrnec se postavil na kraj pece, aby brambory nevychladly.Zatímco se brambory v peci vařily, rozpouštělo se na otevřeném ohništi mastné. Brambory se pak vysypaly na mísu a polily horkou smetanou. V deseti minutách prý bylo po nich.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 10:57 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA